Yalova Gezi Rehberi
Yalova Gezi Rehberi
1995 yılında il statüsüne geçen Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara bölgesinin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. Şehir, Armutlu yarımadasının kuzey kıyısı ile Samanlı Dağı’nın eteklerinde kurulmuştur. Yalova ilinin kuzeyi Marmara Denizi ile çevrilmiştir. Şehrin büyükşehir İstanbul’a yakınlığı, çok sayıda tarihi ve turistik yerlerinin olması ve kaplıcaları nedeniyle yıl her mevsimi turist ağırlamaktadır. Her sene ağırladığı turist sayısı ile ülkenin turizmine oldukça önemli katkıları bulunmaktadır.
Yalova Tarihi
Şehre ait ilk yerleşim kalıntılar Neolitik Çağ'a (M.Ö. 8.000-5.500) aittir. Kesin bir bilgi ya da bir tarih bilinmemekle birlikte Yalova’nın bir yerleşim yeri olarak, M.Ö. 7. Yüzyılda Bithynialılar (Bitinyalılar) tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir.
Yalova Şehrinin İklimi Nasıldır?
Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında geçiş yapan sıcak ve ılıman bir iklime sahiptir. Ancak kışın zaman zaman karasal illim özellikleri de görülebilmektedir. Sıcaklıkların çok fazla düşmemesi sebebiyle kış aylarında da özellikle İstanbul’dan hafta sonlarında ziyaretçi gelmektedir.
Yalova Gezilecek Yerler
Tarihi ve turistik birçok yere sahip olan Yalova kaplıcaları nedeniyle de turistler için her zaman çekici olmuştur. Çınarcık gibi sahil yerlerinde deniz turizmi için tercih edilen bir yerdir.
Atatürk Köşkü
1985 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan köşk Termalde yer alır. 1929’da 38 günde yapılan köşk iki katlı ve ahşaptır. Bu köşk Atatürk’ün son günlerini geçirmesi nedeni ile de son derece önemli olarak kabul edilmektedir. 4 kabul salonu ve 11 odası bulunmaktadır. Aralarında ünlü Rus ressam Ayvazovski’ye ait bir tablo da bulunan köşkte birçok tarihi ve sanat eseri görülmeye değerdir.
Yürüyen Köşk
Atatürk’ün doğaya saygısının bir örneği olan köşk 2006 yılında restorasyon çalışmaların ardından ziyarete açılmıştır. Köşkün hemen yanında bulunan çınar ağaçlarının kesildiğini gören Atatürk, ağacın dallarının köşke zarar verdiğini öğrenir ve kesime karşı çıkıp köşkün kaydırılmasını ister. İsmini bu şekilde alan köşk Atatürk’ün talimatıyla yoğun bir çalışma sonucu ağaçtan uzaklaştırılmıştır.
Karaca Arboretum Canlı Ağaç Müzesi
Türkiye’nin ilk özel arboretumudur. Hayrettin Karaca tarafından kurulmuştur. 13,5 hektar arazi üzerine kurulu arboretum 7 civarında değişik bitki türü, alt tür ve kültür form barındırır. Fidanlık haftanı her günü ziyarete açıktır ve sahip olduğu bitki türleri konusunda bilgi almak mümkündür.
Sudüşen Şelalesi
Doğa tutkunları için ideal bir yer olan Sudüşen Şelalesi Yalova’nın termal ilçesine 8 km merkeze 20 km uzaklıktadır. Manzara eşliğinde doğal bir yürüme parkuru mevcuttur.
Erikli Çifte Şelale
Yalova’dan 29 km uzaklıktadır. Şelaleler eşsiz doğasıyla birlikte kamp kurmak ve trekking yapmak isteyenler için kaçırılmayacak bir mekandır.
Yalova’nın diğer gezilebilecek yerleri arasında Dipsiz Göl, Yalova Kent Müzesi, Delmece yaylası, Yalova kent ormanını sayabiliriz. Ayrıca Yalova termal oteller sağlık turizmi için çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır.